Scris de Cristian Horgoș - Inspectorul-şef Negrean se declară mulţumit, per ansamblu, de rezultatele şi de organizarea Bac-ului în Bihor.
Chestionat marti de jurnalişti, inspectorul general al ISJ Bihor, Daniel Negrean, s-a arătat mulţumit de rata de promovabilitate de 63,21%, care ar putea chiar creşte după soluţionarea celor peste 500 de contestaţii depuse (din care circa jumătate au fost depuse la limba şi literatura română).
„Sunt mulţumit de rezultatele obţinute de elevi, care plasează Bihorul undeva pe locul VII, oricum între primele zece judeţe ale ţării, dar şi de modul de organizare a examenului în judeţul nostru”, a răspuns Negrean.
Ca o motivaţie a rezultatelor, Negrean a invocat şi o „reţea şcolară flexibilă şi bine consolidată, cu unităţi reprezentative în Oradea şi celelalte municipii”.
Arătând că în alte judeţe s-au înfiinţat licee în majoritatea comunelor, Negrean a amintit că Bihorul are licee rurale doar în zona Şuncuiuş, Vadu Crişului şi Bratca.
Pe de altă parte, şeful ISJ Bihor a sugerat că rata de promovabilitate generală a judeţului a fost îmbunătăţită şi fiindcă mulţi liceeni nepregătiţi au preferat să nu se prezinte. În acest sens, Negrean a precizat că, din start, circa 600 de absolvenţi de liceu nu s-au înscris iar din cei 6.200 de candidaţi înscrişi, cam 400 nu s-au prezentat la probe. „E vorba de circa 1.000 de absolvenţi, dar nu doar din ultima promoţie ci şi de cei care nu au luat Bacalaureatul în anii precedenţi. Probabil că rezultatele la simularea din primăvară i-a determinat pe unii profesori să-i îndemne pe elevi să se prezinte doar când vor fi suficient de pregătiţi pentru a avea şanse de reuşită”, a continuat Negrean. În aceeaşi idee, inspectorul general a amintit că 21,04% din candidaţii înscrişi, adică 455 de elevi, au obţinut medii peste 5 dar sub 6, deci insuficient. „Cred că e dureros să obţii o medie