Sistemul de pensii private a evoluat in primul semestru al acestui an in linie cu asteptarile, continuandu-si cresterea si consolidarea. Astfel, fondurile de pensii au ajuns la un numar total de participanti de 6,2 milioane (conturi individuale) si administreaza active nete de 12,2 miliarde de lei (2,75 mld. euro).
Potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la mijlocul anului 2013 la un numar total de 5,9 milioane de participanti, dintre care insa pentru doar 3,6 milioane sunt virate contributii lunare de catre Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
In luna mai 2013, fondurile de pensii de Pilon II au implinit 5 ani de functionare si administrare efectiva a contributiilor participantilor.
De la lansare si pana la finele primului semestru din 2013, fondurile de pensii au primit in administrare contributii brute totale in valoare de 9,68 miliarde de lei, ajungand, in urma activitatii investitionale, la active nete de 11,53 miliarde de lei. Diferenta in valoare de 1,85 miliarde de lei reprezinta castigul investitional net de toate comisioanele produs de fondurile de pensii in beneficiul contributorilor la acest sistem.
La mijlocul acestui an, rata de crestere a activelor fondurilor de pensii de Pilon II este de 45,6% (fata de mijlocul anului 2012).
Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat in ultimii 5 ani un randament mediu anual de 11,4%.
In prezent, cota de contributie virata catre Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participantilor, aceasta evoluand de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) si urmand sa ajunga la 6%, cu o crestere de jumatate de procent anual, pana in 2016.
„Implinirea de catre