Bucureştiul conduce în topul absolvenţilor unei instituţii de învăţământ superior, atât din punct de vedere numeric, cât şi ca procent raportat la numărul de locuitori. De asemenea, în Capitală sunt cei mai puţini analfabeţi. La polul opus se află Giurgiu.
Potrivit datelor ultimului recensământ, 33,6 la sută din populaţia stabilă de 10 ani şi peste din Capitală, respectiv 577.122 de persoane, au absolvit o instituţie de învăţământ superior. Pe locul doi în top este judeţul Cluj, cu 20,8 la sută, iar pe trei Timişul cu 19,2 la sută. În clasament urmează Braşovul, cu 18,2 la sută din populaţia stabilă de 10 ani şi peste care a absolvit o unitate de învăţământ superior, Ilfovul cu 16,5 la sută, Constanţa cu 16,2 la sută, Sibiu cu 15,8 la sută, Iaşi cu 14,8 la sută, Dolj cu 14,2 la sută şi Argeş cu 14 la sută.
Cele mai mici procente se înregistrează în cazul judeţelor Botoşani, Teleorman şi Vaslui, respectiv 7 la sută din populaţia stabilă de 10 ani şi peste a absolvit o unitate de învăţământ superior. Procentul cel mai scăzut este în cazul judeţelor Călăraşi şi Giurgiu -6,8, respectiv 6,7 la sută.
În ceea ce priveşte distribuţia pe sexe, 14,9 dintre femei au absolvit o instituţie de învăţământ superior, spre deosebire de 13,7 la sută dintre bărbaţi.
La nivelul întregii ţări, 14,3 la sută din din populaţia stabilă de 10 ani şi peste a absolvit o unitate de învăţământ superior.
Click pentru a mări
Topul analfabetismului
Pe ultimul loc în topul absolvenţilor unei instituţii de învăţământ superior, judeţul Giurgiu ocupă prima poziţie în clasamentul analfabeţilor. Raportat la totalul populaţiei stabile de 10 ani şi peste, 4 la sută dintre cei care locuiesc în Giurgiu sunt analfabeţi. În top urmează judeţul Călăraşi cu 3,5 la sută, Ialomiţa cu 3,3 la sută, Teleorman cu 2,6 la sută, Tulcea cu 2,2 la sută, Vrancea Cova