Produsele de economisire pentru copii devin din ce în ce mai căutate şi pe piaţa românească. Fie că banii sunt direcţionaţi către bănci, fie către companiile de asigurări, părinţii acordă o tot mai mare importanţă viitorului financiar sau academic al celor mai mici membri ai familiei. În cele ce urmează, vom aşeza faţă în faţă două produse de economisire pe termen lung, contul bancar de economii şi asigurarea cu acumulare de capital.
Care este mai convenabil? Avantajele şi dezavantajele fiecăruia, traduse în costuri şi beneficii, vă pot ajuta să vă formaţi o părere.
Contul de economii pentru copii
Principalul avantaj al unui cont de economii comparativ cu o poliţă de asigurare este posibilitatea de încasare periodică a dobânzii, virată în contul curent. Dobânzile sunt avantajoase şi ajung până la 5,3-5,75% la economiile în lei (OTP Bank, CEC Bank, Banca Transilvania şi Garanti Bank) şi la 3,25% la cele în euro (Banca Transilvania). În general, aceste conturi de economii pentru copii sunt remunerate cu o dobândă uşor mai ridicată decât cea standard, de obicei cu 0,5 puncte procentuale (pp).
Unele bănci oferă periodic bonusuri de dobândă care măresc câştigul net obţinut:
• la Alpha Dreams de la Alpha Bank se primeşte dublul ratei dobânzii standard pentru sumele depuse în cont, dacă acesta are o vechime de minim 9 luni;
• Banca Transilvania acordă pentru fiecare perioadă de 12 luni de funcţionare a depozitului Kid Cont, dacă este îndeplinită obligaţia de alimentare minimă periodică a depozitului, o bonificaţie suplimentară egală cu 1/12 din valoarea ultimei dobânzi plătite.
Alte beneficii pe care le puteţi avea sunt opţiunile de acumulare (posibilitatea de a depune oricând bani în depozitul la termen) şi posibilitatea de capitalizare a dobânzii (adică dobânda primită se adaugă banilor din cont, iar următoar