Artistul plastic Iosif Haidu, profesor la Școala de Arte “Sergiu Celibidache” din Roman, pregăteşte o nouă expoziţie personală, pe care doreşte să o deschidă în toamna acestui an. Pentru realizarea acestei expoziţii, pictorul Haidu s-a retras, aşa cum o face în fiecare vară, începând din 2001, la casa de vacanţă din oraşul Slănic Moldova. “Am găsit o casă în centrul oraşului Slănic Moldova, cu vreo 12 ani în urmă, care mi s-a părut potrivită pentru a-mi amenaja un miniatelier de lucru. Este o zonă frumoasă, iar peisajul este spectaculos, mai cu seamă toamna”, spune pictorul Iosif Haidu.
În această casă, pictorul romaşcan a realizat multe dintre lucrările pe care le-a prezentat în cadrul unor expoziţii personale şi de grup. De câţiva ani, îşi doreşte să organizeze la Slănic Moldova o tabără de vară în care maeştrii penelului din Moldova să schimbe idei şi sentimente pe pânză. “În fiecare fac o cerere către Primăria Bacău, pentru organizarea unei tabere de vară pe care aş vrea să o permanentizez, dar nu am primit niciun răspuns. Finanţarea manifestărilor artistice şi culturale nu reprezintă o prioritate pentru nimeni, mai cu seamă în aceste vremuri”, spune profesorul Iosif Haidu.
Pentru expoziţia din toamnă, pictorul Iosif Haidu mizează pe 25 – 35 de lucrări noi, realizate în formule figurative. “Arta nu este un ascunziş misterios la care să existe doar o singură cale de acces”, explică profesorul Iosif Haidu. Exigent, plasticianul a vrut să deschidă această expoziţie încă de anul trecut, dar a fost contrîns să amâne. “Nu am putut înlătura obstacolele legate de partea financiară”, explică profesorul Haidu.
Legat printr-o prietenie profundă cu Liviu Dănceanu, compozitor, dirijor şi publicist, pictorul Haidu colaborează de ani buni cu muzicianul romaşcan şi pe plan artistic. “Liviu Dănceanu are şi el reşedinţa de vară în Slănic Moldova, aşa încât petr