Vezi
Un sfert dintre candidatii maramureseni care au sustinut in acest an examenul de bacalaureat s-au dovedit nemultumiti de rezultatul obtinut si au depus contestatie in speranta ca in urma recorectarii lucrarii vor obtine un punctaj mai mare. Nu putini sunt si cei care nu au reusit sa promoveze examenul, in cazul acestora psihologii aratand ca este extrem de necesar suportul familiei si acceptarea situatiei, pentru a evita aparitia unei eventuale depresii.
Dezamagire, neincredere sau chiar disperare, sunt o parte dintre sentimentele care pot sa ii incerce in aceasta perioada pe candidatii la examenul de bacalaureat care au obtinut rezultate sub nivelul asteptarilor. Pentru a depasi esecul si a se mobiliza pentru sesiunea din toamna a examenului, multi dintre candidati au nevoie de ajutorul unui psiholog pentru a putea accepta situatia si a trece peste perioada critica. La fel de important ca si suportul celor apropiati este acceptarea situatiei si autosugestia, dupa cum explica psihologii scolari.
„La nivel mental trebuie sa avem in permanenta convingerea, pe care noi singuri ne-o putem crea, ca suntem in stare sa facem fata unei situatii de examen. Cei din jur, si aici ma refer in special la familie, membrii familiei sunt foarte importanti in sensul in care parintii pot sa observe cum anume percepe copilul o situatie de esec si pot sa fie alaturi de el , sa-l sprijine din punct de vedere moral, din punct de vedere emotional, sa fie alaturi de el si sprijine fiecare etapa si fiecare pas in pregatirea pentru examen”, a explicat Cristina Ambrus, psiholog scolar.
Psihologii mai explica si faptul ca tinerii trebuie sa constientizeze ca esecul face parte din viata noastra si ca, desi in acest caz a fost pierduta o batalie, razboiul mai poate fi castigat. De aceea, candidatii care urmeaza sa sustina a doua sesiune a bacalaureatu