-AA+A
„Anuarul bârgăuan” - un an de cultură locală Recent, a apărut sub egida Fundaţiei Culturale „Valea Bârgăului” publicaţia „Anuarul Bârgăuan. Ştiinţă, cultură, arte şi literatură”, anul II, nr. 3, 2013, cum se precizează pe prima copertă.
Redactor fondator este entuziastul Niculae Vrăsmaş, scriitor, jurnalist, cu rigoarea disciplinei dobândite în cariera de inginer geolog, practicată cu aplicaţie. Lucrarea de aproape trei sute de pagini este structurată pe zece capitole: Cadrul Natural al Ţării Bârgaielor, Istorie, Repere Bârgăuane, Etnografie şi folclor, Evocări, Centenare bârgăuane 2013, Bârgăul literar şi artistic, Interviuri, Cercetători de elită şi Retrospectivă culturală bârgăuană, fiind, neîndoielnic, un veritabil compendiu a tot ce se poate şti despre falnica „Ţară a Bârgaielor”.
Din textele antologate, multe apărute în presa judeţeană de peste an, se simte spiritul intelectualităţii bârgăuane, mândru de zona în care au trăit antecesori prin vremuri aspre, mândru şi de oamenii ei de azi.
Publicaţia a apărut în condiţii grafice frumoase la editura „Eikon” din Cluj-Napoca, şi străduinţa lui Niculae Vrăsmaş, coordonator, îngrijitor şi prefaţator al ediţiei, este lăudată de prof.univ.dr. Ştefan Borbely de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, semnatarul unui interesant text despre doctorul în filologie Raveca Constantina Buleu, tânăra cărturăreasă bârgăuancă, despre care se scrie: „De la doctoratul lui Nicolae Balotă despre literatura absurdului nu se mai văzuse la Litere un doctorat care să nu încapă între coperţile unui singur volum. Constantina are vocaţia exhaustivităţii, chiar dacă pentru asta trebuie să meargă în bibliotecile universitare din Bologna sau, ulterior, la Paris, Granada sau Roma, unde a avut de cercetat recent un proiect post-doctoral dedicat sistematizării ezoterismului românesc”.
Bârgăul poate fi definit numa