În cabinetele medicale şcolare din municipiul Braşov mai lucrează doar 14 de medici generalişti şi 42 de asistente. Din cauza numărului redus, un medic ajunge să aibă în îngrijire, în medie, mii de elevi, şi să se ocupe chiar şi de trei sau patru şcoli, deşi legea le alocă maximum 1.500 de elevi. În cele 67 de unităţi de învăţământ din municipiul Braşov învaţă peste 36.000 de elevi. Conform legii personalul medical în şcoli ar trebui angajat de Primărie, numai că ordonanţa guvernamentală care a blocat angajările în sistemul de stat a vizat şi acest domeniu.
De câţi medici ar fi de fapt nevoie
Viceprimarul Răzvan Popa a precizat că în conformitate cu legea Braşovul ar avea nevoie de 29 de medici şi de 101 asistente. „Sunt din ce în ce mai puţini medici şi asistente, nu din cauza faptului că au fost reduse posturile, ci fiindcă s-au pensionat. Nici salariile nu sunt foarte mari, dar nici măcar nu s-au putut face angajări în aceste condiţii. Am avut de curând o întâlnire cu medici şcolari care mi-au ridicat o serie de probleme, cele mai importante fiind că au foarte multe şcoli în arondare, răspunderea este foarte mare. Problema cea mai mare este că nu putem face angajări”, a explicat Popa.
Acesta a precizat că Primăria a făcut o solicitare atât la Ministerul Administraţiei, cât şi la Ministerul Sănătăţii pentru a face o derogare în vederea angajării unor medici. „În ultimii doi ani, Direcţia de Servicii Sociale din cadrul Primăriei a făcut peste 15 solicitări în vederea deblocării unor posturi. Am făcut practic o revenire şi sperăm să obţinem un răspund pozitiv ţinând cont că este vorba de posturi unice şi că numărul a scăzut tot mai mult de la an la an. Sper ca până la finele lunii să primim un răspuns ca să putem întocmi documentaţia pentru angajare din timp”, a explicat viceprimarul.
Ce zice legea
Potrivit unui ordin comun al Ministrulu