Durerea intensă şi pulsatilă, sensibilitatea la lumină şi la sunete, dar şi greaţa şi vărsăturile ocazionale sunt semne care prevestesc apariţia unei migrene. Dar, pentru unele persoane, prima experienţă a acestor dureri chinuitoare face ca identificarea semnalelor specifice să fie dificilă.
Acest lucru se întâmplă pentru că primele simptome pot să apară cu doar 24 de ore înainte de orice durere de cap, fapt care poate să îl facă pe suferind destul de confuz şi chiar speriat că ceva este în neregulă, încearcă să explice Dawn Buse, profesoară de neurologie la Colegiul de Medicină Albert Einstein din cadrul Universităţii Yeshiva.
Semnele instalării unei migrene sunt cât se poate de evidente şi, chiar dacă sunt deranjante, ele trebuie să fie conştientizate. Tocmai din acest motiv, pentru a alunga orice temeri şi confuzii, „Huffington Post“ a întocmit o listă cu unele dintre cele mai frecvente semne care prevestesc apariţia unei migrene.
Simptome
În mod normal, migrenele se desfăşoară de-a lungul a patru etape, chiar dacă nu toţi suferinzii le experimentează pe toate. Simptomele premonitorii pot să apară cu 12-24 de ore înainte ca durerea să se instaleze. Aproximativ 60% din persoane experimentează această etapă care include: constipaţie sau diaree, poftă intensă de mâncare, iritabilitate, confuzie, nelinişte, dificultăţi de concentrare, rigiditate musculară, mai ales în zona gâtului, o senzaţie incontrolabilă de căscat, urinarea frecventă, oboseală sau depresie şi euforie.
„Din punct de vedere fiziologic, are loc un fel de cascadă de evenimente neurochimice care se declanşează odată cu instalarea migrenei“, explică profesoara Dawn Buse. Modificările din trunchiul cerebral, precum şi modificările chimice din creier au fost, de asemenea, asociate cu apariţia acestei reţele complexe de simptome, chiar dacă procesul de apariţie a migrenei