Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj a fost acţionată în instanţă, nu de una, ci de două asociaţii nonguvernamentale. Cele două ONG-uri au cerut suspendarea unor acorduri de mediu acordate pentru extinderea activităţii la trei cariere ale CE Oltenia din zona Rovinari. În instanţă, APM Gorj a câştigat două dintre procesele pe care le are cu aceste organizaţii.
Organizaţiile nonguvernamentale Greenpeace şi Bankwatch, cu sediul în capitală, au cerut în instanţă suspendarea a trei acorduri de mediu date de APM Gorj în 2012 pentru ca societatea CE Oltenia să poată continua activitatea de exploatare la trei cariere din zona Rovinari. Organizaţiile au considerat că APM Gorj nu a ţinut cont de efectele negative asupra climei produse prin defrişarea arborilor de pe suprafeţele respective. “E vorba de Cariera Tismana I, Tismana II şi Pinoasa. Solicitau o pagubă iminentă, în sensul că se diminuează suprafaţa de pădure şi nu au fost luate în calcul schimbările climatice ca urmare a dispariţiei acestor suprafeţe de pădure. Au acţionat cu o lipsă de date şi de profesionalism, în sensul că aceste cariere sunt în funcţiune, în exploatare începând cu anii ’80, este o continuare de activitate, nu s-a pus problema că sunt cariere noi. Pentru ei a fost ideea că ar fi cariere noi, care perturbă circuitul oxigenului în atmosferă prin dispariţia de fond forestier, neluând în calcul că în general CE Oltenia, pe haldele care sunt apte de a fi supuse procesului de reconstrucţie ecologică, realizează redarea în circuit prin plantări forestiere sau redare în circuit agricol”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.
Acordurile de mediu nu au fost suspendate
Conducerea APM Gorj mai spune că au fost respinse două dintre cele trei cereri de suspendarea. Cel de-al treilea proces va fi în luna august. „A fost o chestiune nedocumentată din partea celor două ONG-uri în