SJU Slatina a rămas complet descoperit pe domeniul ortopediei pediatrice, în timp ce încă multe alte specialităţi sunt asigurate cu un singur medic, situaţia fiind discutată, luni, de medici cu managerul spitalului, la pachet cu necesitatea introducerii protocoalelor şi ghidurilor de bună practică.
Odată cu suspendarea contractului singurului chirurg ortoped pediatru angajat al SJU Slatina, medicul Mircea Tusciuc, în urma unui nou caz de malpraxis, în spital s-a redeschis tema lipsei acute de medici pentru anumite specialităţi. Membrii Camerei Federative a Medicilor au avut luni şedinţă de sindicat, la care l-au invitat şi pe managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Cu toţii s-au pus de acord că nu este tocmai normală situaţia în care copiii care se prezintă la un spital judeţean cu diverse fracturi de mâini sau picioare, iar cazurile sunt grave, să fie trimişi la Craiova sau Bucureşti. SJU Slatina era, şi aşa, singura speranţă la nivelul judeţului, iar până la aducerea în spital a unui alt medic, Direcţia de Sănătate Publică a fost înştiinţată de situaţia creată, pentru a anunţa celelalte unităţi sanitare din judeţ. Cazul Tusciuc a deschis însă alte răni, medicii apreciind că sunt supuşi în această perioadă unei mari presiuni şi că cel mai probabil conduita de adoptat va fi aceea în care vor respecta strict procedurile, fără niciun fel de abatere în favoarea pacientului. Pentru asta au pus problema implementării protocoalelor de bună practică şi a ghidurilor terapeutice, instrumente care i-ar expune mai puţin.
„Nu este normal să nu mai poţi trata, într-un spital de urgenţă, copii cu mâini şi picioare rupte. Banalele fracturi se trimit la Craiova sau Bucureşti. Avem un singur chirurg la chirurgie toracică, un singur chirurg la chirurgie buco-maxilo-facială, un singur nefrolog, un singur diabetolog, un singur hematolog şi aşa mai departe.