Peste 27.500 de carnete care dovedesc vechimea în muncă şi sunt vitale la calcularea pensiei, zac în arhivele I.T.M.
Zeci de mii de constănţeni îşi vor căuta cu disperare cărţile de muncă în următorii ani, pentru a se pensiona, dar acum nimeni nu se interesează de soarta carnetelor care zac de câţiva ani în arhivele Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanţa. Acum, angajaţii nu pun preţ pe documentele care le vor fi vitale la pensionare, dar nici legea nu prevede niciun fel de sancţiuni pentru cei care nu şi-au ridicat carnetele de muncă, fie ei angajaţi ori angajatori.
Doar 1.500 de cărţi de muncă au ajuns în posesia angajaţilor de la începutul anului şi până în prezent, din cele câteva zeci de mii câte se află în arhiva I.T.M. Adjunctul Compartimentului Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratul Teritorial de Muncă (I.T.M.) din Constanţa, Tiberiu Pleşu, spune că, în prezent, se află la sediul instituţiei 27.500 de carnete de muncă. „Sunt documente care au rămas de mai bine de zece ani în cadrul instituţiei şi cele mai multe ar trebui ridicate chiar de către persoanele fizice, nu de angajatori, pentru că mulţi dintre aceştia au intrat în insolvenţă. Sunt liste întregi afişate la sediul nostru şi pe site-ul instituţiei, cu cei care mai au încă aceste carnete de muncă în arhiva noastră“, a mai spus Tiberiu Pleşu.
În fiecare zi se eliberează câteva zeci de carnete constănţenilor care ajung la ghişeele instituţiei pentru a-şi rezolva diverse probleme legate de documentele care conţin informaţii despre parcursul carierei lor. „Aceste cărţi sunt abandonate, pur şi simplu, de către titulari, persoane fizice, dar şi de patroni, care mulţi au dat faliment“, a mai spus Tiberiu Pleşu.
La începutul anului se aflau în arhivele I.T.M. Constanţa 28.800 de carnete de muncă. În urma verificărilor efectuate de către angajaţii I.T.M., s-a stabilit că 20%