Sondajul, sau Barometrul Global al Corupţiei din 2013, pentru care au fost chestionaţi 114.000 de oameni din 107 ţări, a evidenţiat câteva aspecte principale privind corupţia la nivel mondial.
Posibilitatea de a da mită este de două ori mai ridicată în cazul locuitorilor unei ţări sărace decât în cazul celor din statele mai dezvoltate. În una din trei ţări, cea mai multă mită îi revine poliţiei, iar în aproape una din cinci ţări, topul corupţiei este condus de instituţiile de justiţie. În 51 de ţări din toată lumea partidele politice sunt văzute ca cele mai corupte instituţii
În ansamblu, unul din patru respondenţi a recunoscut că a plătit mită cel puţin o dată. Peste jumătate dintre participanţi sunt de părere că situaţia corupţiei s-a agravat în ultimii doi ani, iar 7 la sută dintre respondenţi au spus că în ultimul an au plătit mită la contactul cu un serviciu sau instituţie publică.
Aproape 9 din 10 oameni au spus că ar acţiona împotriva corupţiei. Două treimi dintre cei cărora li s-a cerut să dea mită au spus că au refuzat.
Sierra Leone conduce detaşat la capitolul acordare de mită
Din harta interactivă realizată de Transparency International, se observă că Sierra Leone are cel mai mare număr de respondenţi care au recunoscut că au plătit mită – 84%. La polul opus, ţările cu cea mai joasă rată de acordare a mitei – 1% – sunt Danemarca, Finlanda, Japonia şi Australia.
În Europa, ţara cu cea mai mare rată de acordare a mitei (dintre cele participante la sondaj) este Ucraina (37%), urmată de Republica Moldova (29%) şi Bosnia şi Herţegovina (28%).
România, a opta ţară din Europa “receptivă” la mită
În România, rata de acordare a mitei apare ca fiind de 17%, pe a opta poziţie dintre ţările europene participante. La nivel mondial, ţara noastră este situată la acelaşi nivel cu Macedonia şi Sudan.
Pentru informaţiile des