Începând de ieri, judeţul Buzău este angrenat într-o campanie demarată la nivel naţional de către IGPR, în parteneriat cu o agenţie de publicitate, având ca scop informarea populaţiei în privinţa modalităţilor de prevenire a tâlhăriilor.
De o bună bucată de timp, marea majoritate a infracţiunilor de tâlhărie comise pe raza judeţului au o particularitate anume, fiind fapte comise prin smulgere, victimele nefiind agresate, aşa cum se întâmplă în cazul tâlhăriilor „clasice”, când sunt ameninţate sau lovite înainte de a fi deposedate de bunuri. În cazurile înregistrate de-a lungul timpului pe raza municipiului, autorii le-au smuls victimelor genţile sau bijuteriile, după care au fugit, profitând de momentul de panică creat. De multe ori, autorii erau convinşi că fapta comisă de ei este încadrată la furt, aflând cu surprindere după ce au fost prinşi că, de fapt, este vorba de tâlhărie, iar pedeapsa este considerabil mai mare decât în cazul furtului.
De asemenea, victimele predilecte ale celor ce comit astfel de infracţiuni au fost femeile, atât din cauza vulnerabilităţii acestora, dar şi a faptului că femeile poartă mai tot timpul pe stradă poşete şi bijuterii. Majoritatea victimelor au declarat că au fost total luate prin surprindere în momentul în care au fost tâlhărite şi că nu îşi închipuiau că li se poate întâmpla aşa ceva, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a fost demarată ieri campania de prevenire.
Aceasta a debutat cu o întâlnire pe care poliţiştii au avut-o ieri cu reprezentante ale unor asociaţii şi instituţii partenere, cărora li s-a vorbit despre modul de operare al tâlharilor şi despre măsurile de prevedere care trebuie luate pentru a evita să devină victime ale acestora. Campania se va desfăşura atât în Buzău, cât şi în Capitală şi celelalte 40 de judeţe până la finele lunii august, timp în care poliţişti