Emigranţii din UE pot ajuta la depăşirea efectelor crizei globale, a declarat europarlamentarul român Corina Creţu (PSD), vicepreşedinte al Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, la reuniunea comună a Comisiilor europarlamentare pentru Dezvoltare şi Libertăţi Civile. Migraţia forţei de muncă reduce sărăcia, a precizat Corina Creţu.
La dezbaterea prezidată de Corina Creţu, au fost analizate, marţi, la Bruxelles, cauzele şi impactul migraţiei asupra politicilor de dezvoltare, în perspectiva dialogului la nivel înalt de la ONU, din octombrie, cu privire la migraţia internaţională.
"În această perioadă de instabilitate economică pronunţată şi în faţa provocărilor demografice, care determină diminuarea populaţiei active şi creşterea ponderii beneficiarilor de pensii, migraţia forţei de muncă este parte a soluţiei pe care suntem datori să o susţinem la nivel mondial. Migraţia legală şi controlată poate aduce beneficii, deopotrivă, pentru ţara de origine şi pentru cea de destinaţie, de la reducerea sărăciei şi decalajelor la creşterea productivităţii", a spus Corina Creţu.
Vicepreşedintele Comisiei pentru Dezvoltare a atras atenţia asupra riscului ca tendinţele extremist-xenofobe să afecteze integrarea celor 32 de milioane de imigranţi proveniţi din afara Uniunii Europene. "Se impun măsuri concrete pentru a facilita adaptarea şi mobilitatea lucrătorilor, în special a celor cu înaltă calificare şi în sectoarele cu deficit de forţă de muncă. De asemenea, trebuie să găsim cele mai eficiente răspunsuri la presiunea migratorie dinspre graniţele sudice şi estice ale UE, în special prin susţinerea dezvoltării şi democratizării acestor ţări", a apreciat europarlamentarul român.
Creţu a susţinut că, în perspectiva Reuniunii la nivel înalt a ONU din octombrie 2013, pe tema migraţiei internaţionale, Uniunea Europeană trebuie să susţin