Revenirea lentă a economiei europene, închiderea colosalului program de stimulare din SUA, măsurile monetare îndrăzneţe din Japonia şi reechilibrarea delicată din China sunt cele mai mari pericole pe care Fondul Monetar Internaţional le vede pentru economia mondială.
În Europa situaţia redevine gri, cu premierul spaniol rearuncat într-un scandal de corupţie, iar Italia retrogradată la două trepte de categoria „junk“. De asemenea, exporturile germane par vulnerabile la încetinirea din China. Exporturile şi importurile chineze au scăzut neaşteptat în iunie, subliniind severitatea încetinirii celei de-a doua economii ca mărime din lume, după SUA. Perspectiva ca Banca centrală americană, Rezerva Federală, să nu mai injecteze sute de miliarde de dolari pe pieţe a panicat investitorii, ceea ce dă deja bătăi de cap băncilor centrale ale economiilor emergente,
Obrazul premierului spaniol Rajoy este pătat din nou
În Spania, una dintre economiile majore ale zonei euro, scandalul de corupţie care-l înconjoară pe premierul Mariano Rajoy a erupt din nou, iar un analist apreciază că posibilitatea alegerilor anticipate ar putea aduce noi tensiuni pe pieţele financiare, scrie CNBC.
Publicaţia spaniolă El Mundo a anunţat că a prezentat Curţii Supreme de Justiţie documente care arată că membrii de top ai partidului de guvernământ, inclusiv Rajoy, au primit bani dintr-un „fond dubios“ ilegal. Scandalul a izbucnit în ianuarie după ce un alt ziar spaniol, El Pais, a publicat documente îndicând fapte asemănătoare şi a sugerat că Rajoy primea în mod regulat bani din acest fond, care distribuia către liderii partidului donaţii făcute de magnaţii din construcţii.
Alistar Newton, analist politic la Nomura, apreciază că noile acuzaţii pun presiuni suplimentare pe guvern şi ar putea provoca noi tensiuni sociale. „Nu putem exclude alegeri anticipate“, a afirma