Se întâmplă în România: 5000 de oameni aleg 13 consilieri locali; aleşii vin la muncă de trei ori; o ceartă pe funcţii, o trădare şi un happy-end: niciunul nu mai calcă în primărie aproape un an; rămas singur, fără buget şi fără consilieri, fără bani de drumuri sau de ziua comunei, primarul se pregăteşte de alegeri anticipate pe datorie.
La Bunteşti, în Bihor, pentru primarul Sorin Degău, nimic nu mai e ca acum patru ani “când eram noi, PDL-ul, la guvernare”. Doar locul sfinţit pentru sala de sport cu o tribună de 150 de locuri a rămas tot acolo. Şi primarul, “trădat”, la al patrulea mandat, de un coleg de partid care i-a aruncat în aer majoritatea din Bunteşti.
“N-am crezut că vom ajunge în situaţia asta. Eram o comună emblemă de linişte şi pace”. Sorin Degău oftează, resemnat. Joi, guvernul Ponta ar fi trebuit să stabilească data anticipatelor de la Bunteşti, dar n-a făcut-o. Aşa au sărbătorit bunteştenii, în precampanie, a doua zi de criză a comunei, fără Cupa la fotbal şi fără Văru’ Săndel care le-a cântat acum doi ani.
PRM-istul care avea în mână majoritatea
La firul ierbii, politica se face cu patimă. Mai întâi au fost alegerile, în iunie 2012. Prevăzător, primarul Degău a întrevăzut declinul democrat-liberalismului şi s-a înfrăţit, mai mult sau mai puţin făţiş, cu Partidul “România Mare”. “Noi am avut o alianţă preelectorală cu PRM”, reia Sorin Degău firul evenimentelor care au dat peste cap Bunteştii. “De fapt, nu a fost chiar o alianţă, mai mult o înţelegere, am avut un pact scris, înainte de alegeri. Am candidat separat, fiecare şi-a făcut campanie, dar ştiam că după alegeri vom merge împreună”, asigură primarul.
Într-o lume în care toţi se cunosc între ei, alianţa PDL-PRM nu a fost tocmai un secret. “Într-o oarecare măsură” electoratul ştia şi el, spune Degău. Aşa că a votat: 6 consilieri USL, 6 consilieri PDL şi unul PR