Poliţiştii olteni desfăşoară o amplă campanie de conştientizare cu privire la înşelăciunea prin metoda „accidentul”. Este vorba de suspecţi care sună diferite persoane şi, recurgând la un şantaj sentimental, le solicită diverse sume de bani pentru rude implicate în false accidente rutiere.
Aproximativ 30 de sesizări au fost primite la IPJ Olt, de la începutul anului, prin care erau semnalate înşelăciuni prin intermediul telefonului, cu metoda „accidentul”.
„Prin această metodă, suspecţii sună diferite persoane şi, recurgând la şantaj sentimental, le solicită să dea diverse sume de bani pentru rude care ar fi fost implicate în false accidente. Astfel, aflaţi sub imperiul emoţiilor cauzate de cele aflate, după ce au fost convinşi, mulţi cetăţeni acceptă să transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecţi”, a explicat comisarul şef Claudia Radu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.
Poliţiştii desfăşoară ample activităţi de prevenire, pe raza întregului judeţ, pentru a conştientiza populaţia cu privire la înşelăciunea prin această metodă. Oamenii legii s-au deplasat în pieţele agroalimentare, târguri, centre comerciale, zona lăcaşurilor de cult, instituţiile publice, autogări, mijloace de transport în comun, unităţi poştale şi locuri cu afluenţă mare de cetăţeni, unde au oferit informaţii şi au distribuit pliante preventive.
Poliţia recomandă cetăţenilor ca, în situaţia în care primesc un apel telefonic prin care sunt anunţaţi că o rudă a fost implicată într-un accident, să verifice veridicitatea informaţiei, apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia. Dacă situaţia prezentată prin telefon se dovedeşte a fi ireală, trebuie anunţată în cel mai scurt timp poliţia, la numărul 112.