Vaticanul, care deţine un mandat de observator permanent la ONU, este somat pentru prima dată să ofere explicaţii detaliate organizaţiei despre abuzuri sexuale şi violenţe comise asupra unor copii în cadrul Bisericii Catolice.
Ca toate ţările membre ale Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului, Sfântul Scaun este necesar să răspundă în mod regulat cu privire la acţiunea sa în faţa experţilor ONU.
Potrivit procedurii, experţi ONU au publicat luni o listă cu întrebări, cărora Vaticanul urmează să le răspundă, "eventual" până la 1 noiembrie. Sfântul Scaun va fi audiat de către ONU ulterior, în ianuarie 2014, la Geneva.
Este pentru prima dată când Vaticanului îi sunt adresate întrebări detaliate despre acest subiect, a anunţat miercuri o purtătoare de cuvânt a Comitetului pentru Drepturile Copilului, contactată de AFP.
Potrivit listei de întrebări elaborate de către Comitetul pentru Drepturile Copilului, Vaticanul este invitat, "ţinând cont de faptul că Sfântul Scaun a recunoscut cazuri de violenţe sexuale împotriva copiilor, comise de către membri ai clerului, fraţi şi surori în numeroase ţări", să ofere "informaţii detaliate despre toate cazurile".
ONU doreşte să afle care sunt măsurile adoptate de Biserică în vederea pedepsirii celor găsiţi vinovaţi de comiterea unor abuzuri sexuale asupra copiilor. Experţii doresc totodată să ştie ce a făcut Vaticanul pentru ca vreun membru al clerului acuzat de pedofilie să nu poată intra în contact cu copii şi care sunt măsurile adoptate pentru susţinerea victimelor.
Experţii intenţinează, de asemenea, să afle dacă Biserica a impus tăcerea anumitor copii abuzaţi sexual.
Ei vor să ştie totodată care sunt măsurile adoptate în vederea condamnării şi prevenirii aplicării unor pedepse corporale în anumite instituţii şcolare catolice, dar şi progresele înregistrate în vederea evitării une