Americanii de rând sunt de părere că politica antiteroristă a mers prea departe, prin restricţionarea libertăţilor civile, garantate de Constituţie, ceea ce reprezintă o schimbare majoră de percepţie a evenimentelor din ultima perioadă.
Sondajul de opinie a fost realizat de Quinnipiac University şi relevă o atitudine mai rezervată a cetăţenilor americani faţă de un studiu similar, realizat în 2010.
45% din respondenţi au spus că eforturile guvernamentale de a combate terorismul au mers mult prea departe, prin îngrădirea drepturilor civile, iar 40% sunt de acord cu aceste măsuri.
Noile cifre sugerează că dezvăluirile privind programele de interceptare ale tuturor mijloacelor de telecomunicaţie, efectuate de NSA, au schimbat opinia multor oameni asupra necesităţii unei politici atât de riguroase privind protecţia faţă de pericolul extremist.
Bărbaţii, în proporţie de 54%, spun că politica NSA a trecut orice prag de intimitate, iar 34% dintre populaţia masculină intervievată rămâne consecventă şi spune că măsurile întreprinse de agenţiile secrete sunt justificabile. La celălalt pol, femeile au o marjă de 47 la 36, în ceea ce priveşte acelaşi subiect.
Sondajul mai spune că 55% din americani îl consideră pe fostul colaborator NSA, Edward Snowden, un simplu informator, în timp ce 34% îl consideră un trădător de ţară. 49% dintre democraţi, 55% dintre republicani şi 58% dintre independenţi au convingerea că Snowden nu trebuie catalogat ca fiind trădător.
Un alt sondaj de opinie paralel, comandat de CNN, spune că 52% dintre americani NU sunt de acord cu acţiunile lui Snowden, de a face publice informaţiile ultra-secrte, în timp ce 44% aprobă curajul fostului agent CIA.
Citeşte mai multe despre: sondaj de opinie Quinnipiac University Edward Snowden
Americanii de rân