Rata anuală a inflaţiei a înregistrat o nouă creştere în luna iunie, avansând de la 5,32% în mai la 5,37%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
În luna iunie a acestui an, preţurile plătite de consumatorii români pentru alimente, mărfuri nealimentare şi servicii au rămas relativ stabile, comparativ cu cele înregistrate în luna mai a acestui an.
Chiar dacă în galantare au fost mai multe alimente din producţia internă, preţurile au crescut la anumite categorii de produse de acest tip. Spre exemplu, fructele proaspete au fost mai scumpe cu 1,76% în iunie 2013, faţă de luna precedentă, chiar dacă în iunie tarabele au fost pline cu mult mai multe fructe de sezon. Pentru fructele din import, comercianţii au cerut preţuri mai mari cu peste 3% în iunie 2013, faţă de mai.
Prețuri mult mai mari față de decembrie 2012
Dacă analizăm prețurile din luna iunie, raportându-ne la cele afișate de comercianți în luna decembrie a anului trecut, vom observa că acestea au înregistrat salturi semnificative la anumite categorii de alimente. Spre exemplu, fasolea boabe și mazărea s-au scumpit din decembrie 2012 și până în iunie 2013 cu aproape 8%.
În general, în perioada menționată, legumele, atât cele proaspete, cât și cele conservate, s-au scumpit cu aproximativ 10%. Prețurile fructelor proaspete au înregistrat un salt de peste 21% în intervalul amintit. Carnea, peștele și produsele derivate au fost mai scumpe în iunie 2013, în medie, cu 1%, față de decembrie 2012.
În schimb, laptele și produsele lactate, uleiul, făina de grâu și mălaiul au fost comercializate la prețuri mai mici în iunie, atât față de luna mai 2013, cât și comparativ cu luna decembrie 2012. Singurul produs din categoria lactatelor care s-a scumpit ușor în perioada decembrie 2012-iunie 2013 este