Băncile nu vor reuşi să scape prea repede de garanţiile preluate de la clienţii care nu şi-au putut plăti creditele, inclusiv locuinţe. Creditorii ar putea vinde în următorii cinci ani 80% din activele reposedate, iar în următorii doi ani până la 40%, a declarat, miercuri, Răzvan Gheorghe, managing partner al companiei Activ Property Services. Sursa: SHUTTERSTOCK
"Băncile se chinuie acum cu executări şi disponibilizări de portofolii şi cred că va fi o ocupaţie care le va lua mult timp", a spus Gheorghe, citat de Agerpres.
Activele reposedate includ clădiri rezidenţiale, comerciale, dar şi terenuri, iar bunurile au intrat în posesia băncilor sau se află acum în procedura de executare silită şi urmează să fie vândute.
Pentru activele scoase astfel la vânzare, băncile solicită la prima licitaţie un preţ egal cu cel de evaluare, deci preţul pieţei.
Dacă locuinţa, clădirea comercială sau terenul nu se vinde, atunci banca va aplica de la a doua licitaţie un tarif cu 25% mai mic, iar de la a treia licitaţie ar putea chiar cel mai bun preţ acordat de un ofertant.