Hidratarea este esenţială pe timp de caniculă, dar nu este suficientă sticla de apă purtată peste tot, ci şi alimentele contribuie la confortul organismului. Cele mai bogate în apă sunt fructele şi legumele, care au un conţinut de apă între 80 şi 95%.
Potrivit specialiştilor în sănătate, citaţi de MaxiSciences, pe parcursul zilei, un om pierde între 2 şi 2,5 litri de apă prin transpiraţie, necesităţile fiziologice şi respiraţie.
Ştiind că hidratarea este un element fundamental al stării de bine, experţii apreciază că necesarul de apă pentru un adult este de cel puţin 1,5 litri. Însă vara şi canicula fac să crească mult aceste nevoi, aşa încât este necesară o hidratare mai substanţială. Singura soluţie nu este însă băutul de pahare de apă unul după altul, ci şi unele alimente, bogate în apă şi fibre.
LEGUME. Dintre legume, cei mai "burduşiţi" cu apă sunt castraveţii, cu 97%, urmaţi de salată - 95%, roşii şi dovlecei - 94%.
FRUCTE. La fructe în top figurează pepenii verzi şi cei galbeni (91%), citricele (85%).
Şi fructele mai dulci contribuie la hidratatea organismului, caisele şi merele au 86% şi, respectiv, 85% apă.
Deşi nucile, avocado, curmalele sunt mai bogate în calorii şi conţin mai puţină apă, nu este indicată eliminarea lor din alimentaţie pentru că furnizează zaharurile lente, utile pentru efort.
Oricare ar fi forma în care se consumă, proaspete sau pregătite, fructele şi legumele sunt aliaţi nepreţuiţi pe caniculă. Fierberea lor scade totuşi conţinutul de apă, aşa încât se recomandă, pe cât posibil, consumul fructelor şi legumelor în stare crudă.
LACTATE. Potrivit specialiştilor, şi laptele este o soluţie bună de hidratare, conţinând între 80 şi 91% apă (chiar mai mult în laptele degresat).
Pe listă mai figurează iaurturile degresate (88%) şi brânzeturile albe (0% mat