Un proiect recent inițiat în Germania vizează recunoașterea de către UNESCO a diversității pâinii preparate în această țară, întrucât, apreciază maeștrii bucătari germani, pâinea reprezintă “o parte a identităţii” naționale.
Nu mai puţin de 26 de varietăţi diferite de pâine sunt preparate doar în cuptoarele întreprinderii familiale ale maestrului-brutar Karl-Dietmar Plentz, creată în urmă cu 136 de ani la Schwante, un sat din apropiere de Berlin.
La nivel național, însă, se produc câteva sute de varietăţi diferite de pâine, brutarii germani solicitând acum ca arta lor de preparare a pâinii să fie recunoscută ca un bun aparținând patrimoniului imaterial de către experţii UNESCO, după modelul tangoului argentinian, al ţesutului de covoare iraniene şi al gastronomiei franceze.
În brutăria lui Karl-Dietmar Plentz, o mulţime de pâini pot fi degustate, iar multe dintre ele au denumiri de-a dreptul curioase și dificil de explicat chiar şi pentru proprietarul afacerii. Acesta este și cazul “pâinii caviar“, care nu are absolut nicio legătură cu icrele.
Opinia lui Plentz, în vârstă de 46 de ani, care reprezintă a patra generaţie dintr-o familie de brutari şi care a crescut dincolo de Cortina de Fier, se leagă de faptul că “este important să se protejeze această diversitate “culinară.
Provocare însă nu este deloc facilă, dat fiind faptul că stilul de viaţă din ce în ce mai alert îi face pe tot mai mulţi germani să renunţe la pâinea artizanală.
Concurenţa făcută de supermarketuri şi de lanţurile de distribuţie care vând preparate industriale, mai ieftine, şi dispariţia lentă a ritualului “Abendbrot” – o cină tradiţională care asociază pâinea cu sortimente reci preparate din carne – au diminuat mult din importanța pe care o avea în trecut în Germania această profesie.
Drept urmare, doar în decursul anului trecut, aproximativ 500 de brutării