UBS a devenit cel mai mare administrator de averi la nivel mondial, cu active în administrare de 1.700 miliarde de dolari la finele anului trecut, în urcare cu aproape 10%, depăşind grupul american Bank of America.
Banca elveţiană UBS se află pe prima poziţie datorită investiţiilor efectuate de clienţi pe pieţele emergente, potrivit unui raport al companiei britanie de cercetare Scorpio Partnership, care a analizat situaţia a peste 200 de societăţi de administrare a activelor, transmite Bloomberg.
Valoarea activelor în administrare de la Bank of America, a urcat anul trecut cu 5,9%, la 1.670 miliarde de dolari. Topul este continuat de băncile americane Wells Fargo şi Morgan Stanley.
Potrivit studiului, industria de wealth management a crescut la nivel mondial cu 8,7% în 2012, la 18.500 miliarde de dolari, datorită majorării puternice a fondurilor noi atrase şi evoluţiilor pozitive de pe pieţele financiare. Indicele Standard & Poor's 500 al bursei de la New York a urcat anul trecut cu 13%, în timp ce MSCI Emerging Markets Index a avansat cu 15%.
"Creşterea puternică reprezintă o revenire pentru industria serviciilor bancare private, care nu a reuşit, după criza financiară, să mai atragă volume convingătoare de active de la clienţi", potrivit raportului.
Cele mai mari 20 de instituţii care administrează averii au înregistrat o creştere cu 11% a activelor şi administrează 76% din fondurile totale depozitate la nivelul industriei.
Cu toată această creştere, dinamica profiturilor companiilor de profil a încetinit din cauza majorării costurilor operaţionale. Profitul a crescut în medie cu 9,8% anul trecut, faţă de un avans de 12,3% în 2011.
Cea mai mare bancă spaniolă, Banco Santander, a revenit în top 20 pentru prima dată din 2010 după ce a înregistrat o creştere cu 66% a averilor în administrare datorită preluării unei participaţ