Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, are mari victorii la activ, reuşind să îndepărteze toţi managerii privaţi străini de la conducerea companiilor care ţin de acest minister. Guvernul şi-a făcut un titlu de glorie din aplicarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cerută insistent de UE şi FMI.
Rezultatul a fost însă unul total dâmboviţean. În urma selecţiilor, făcute pe bani grei şi cu firme de head hunting cu ştaif, au răsărit, pe post de manageri privaţi, tot felul de apropiaţi ai liderilor politici. Au existat şi excepţii, dar au fost repede corectate. La TAROM a fost instalat primul manager privat străin, dar care a dat rapid bir cu fugiţii. Cel de-al doilea, abia venit, va fi probabil debarcat în toamnă.
Cel mai interesant a fost, însă, la CFR SA. Compania avea mare nevoie de un împrumut de la BERD, de 175 milioane de euro. Ca să fie sigură că-şi primeşte banii, banca a cerut ministrului Fenechiu să-l numească manager privat pe Dimitris Sophocleous, un nume în mediul de afaceri, şi care figura pe lista scurtă pentru conducerea companiei. Fenechiu a răspuns solicitării băncii, dar, după ce s-a rezolvat cu creditul, l-a debarcat pe grec fără nici o remuşcare, instalând pe funcţie un apropiat al său.
Orlando face paşi
Informaţiile neoficiale, care vin dinspre PSD, îl dau pe Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, drept victimă sigură la remanierea care se coace pentru toamnă. Deşi senator de Buzău, Teodorovici nu prea are spate în partid, saltul său în Guvern datorându-se exclusiv premierului Ponta, al cărui consilier a fost. În ciuda încrederii premierului în capacităţile sale, se pare că Teodorovici a fost o dezamăgire, despre fondurile europene vorbind mai toată lumea, mai puţin cel care este şef peste ele. Că rezultatele pe partea de absorbţie a banilor europeni sunt proast