Premierul Victor Ponta s-a declarat foarte hotărât să reducă TVA la pâine, de la 24% la 9%. Sursa: Codrin Prisecaru
Până la finele acestei luni, Guvernul va avea date complete cu privire la încasările și cheltuielile bugetare. Ulterior, va putea fi identificată și sursa din care să fie acoperită reducerea taxei pe valoarea adăugată pe întreg lanțul de producție din panificație.
Premierul a declarat aseară, la România TV, că este foarte hotărât să reducă TVA la pâine și că Ministerul de Finanțe lucrează pentru a găsi resursele necesare aplicării acestei măsuri.
Ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu, anunțase în luna iunie că reducerea TVA la pâine la 9% se va aplica de la 1 iulie, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Patronatul de profil, Rompan, susține că atât producătorii, cât și statul vor avea de câștigat de pe urma tăierii TVA în panificație. Pe de o parte, se va diminua considerabil evaziunea fiscală, Pe de altă parte, producătorii vor reduce prețurile, pentru că le vor scădea costurile de producție ca urmare a micșorării TVA. Drept urmare, consumul va crește, iar veniturile producătorilor vor avansa. În aceste condiții, au explicat reprezentanții Rompan, statul va încasa mai mulți bani din impozitele plătite de producătorii corecți.