Contribuţia directă a turismului în Produsul Intern Brut al României este de circa 1,5%, sub media mondială de 5,2%, a spus, miercuri, Călin Ile, manager general hotel Ibis Gara de Nord, la o conferinţă de specialitate.
"În alte ţări din regiune contribuţia turismului la PIB este cu mult mai mare. În Croaţia este de 11,9%, în Ungaria de 5,8%, iar în Bulgaria, de 3,8%. Numărul de angajaţi în turism, în România, este de 2,3% din totalul salariaţiilor, adică aproximativ 193.000, în timp ce la nivel mondial media celor care lucrează în turism este de 13,9%. În România, nu avem, din păcate, date statistice exacte, de cele mai multe ori trebuie să ne bazăm, în analize, pe datele instituţiilor internaţionale. România se află pe locul al 68-lea într-un clasament privind competitivitatea turismului în 140 de ţări publicat în raportul pe 2013 al Forumului Economic Mondial (World Economic Forum,WEF), ceea ce spune multe", a precizat Călin Ile.
Cele 140 de state incluse în raport sunt clasate în funcţie de paisprezece indicatori privind competitivitatea în domeniul turismului, precum legislaţia, sustenabilitatea în politicile de mediu, nivelul de sănătate şi igienă, infrastructura pentru transporturi, resursele umane, naturale şi culturale. La nivel european, România ocupă locul al 35-lea, din cele 42 de state evaluate, lista fiind încheiată de Republica Moldova. Top 10 ţări din Europa cuprinde Elveţia, Germania, Austria, Spania, Marea Britanie, Franţa, Suedia, Olanda, Islanda şi Finlanda.
"În România nu avem, încă, o Lege a turismului. Nu avem promovare, la acest capitol, fiind, conform aceluiaşi clasament, pe locul 123 din 140 de ţări. Nu avem statistici coerente. Nu avem un management al destinaţiilor turistice. Nu avem un centru de conferinţe conform normelor internaţionale. Dar vă avem pe voi, tinerii care aţi studiat în străinătate ş