Toată lumea știe cât sunt de delicioase. Cu toate acestea, nu multă lume știe ce calități nutriționale au.
Mai jos sunt 8 dintre cele mai importante beneficii ale consumului de căpșuni asupra organismului:
Dietă
O cană de căpșuni conține peste 13% din necesarul zilnic de fibre alimentare și doar 43 kcal. Fibrele alimentare din căpșuni ajută la menținerea digestiei sănătoase, la scăderea tensiunii arteriale precum și la evitarea supraalimentării.
Antioxidanți
Căpșunile conțin compuși chimici numiți fenoli. Antocianina, un fenol găsit în abundență în căpșuni, dă culoarea roșie fructelor. Atunci când se consumă alimente bogate în antocianină, nivelul acidului uric crește, acesta având un rol antioxidant în organism.
Anti-inflamator
Fenolii din căpșuni luptă împotriva multor boli inflamatorii, cum ar fi osteoartrita, astmul și ateroscleroza, prin inhibarea ciclooxigenazei (COX), în același mod în care o fac aspirina și ibuprofenul. Avantajul consumului de căpșuni față de medicamente este că nu are efecte secundare nedorite.
Anti-cancer
Antioxidanții și agenții anti-inflamatorii găsiți în căpșuni, luptă împotriva debutului multor forme de cancer. În această luptă, participă și vitaminele C și B9 dar și flavonoidele Quercetin și Kaempferol.
Ochi sănătoși
De curând, a fost publicat un studiu din care reiese că 3 sau mai multe porții de căpșuni pe zi pot reduce posibilitatea de a dezvolta degenerescența maculară.
Citeste mai mult pe fitness-nutritie.ro
Citeste si Beneficiile afinelor pentru sănătate