Deputatul PSD de Suceava Ovidiu Iane consideră că atunci când se pune problema modificării Constituţiei nu trebuie să le lucreze cu jumătăţi de măsură. Iane a arătat că, din păcate, numeroasele dezbateri care au avut loc pe această temă, unele care au lăsat de dorit, au făcut să se piardă din vedere ceea ce înseamnă cu adevărat o Constituție.
„Legea fundamentală a statului nu înseamnă doar atribuțiile președintelui sau ale aleșilor unui popor. Acestea sunt, firesc, incluse, dar ar fi tragic să nu înțelegem că legea fundamentală pornește de la oamenii care alcătuiesc o țară, le este destinată și se finalizează tot cu aceștia, oricât de populist ar suna. Încă un lucru real, pe care demagogia celor două și mai bine de decenii l-a transformat în banalități și motive de suspiciune. Iar cei care fac o Constituție trebuie să țină cont de ce vrea omul căruia îi cer votul”, a precizat parlamentarul sucevean Ovidiu Iane.
Pe de altă parte, el a subliniat faptul că odată cu revizuirea Constituției României a considerat că este necesar, cel puțin din punct de vedere moral, să elaboreze și să depună o serie de amendamente cu privire la Republica Moldova. Ovidiu Iane consideră că această ţară nu reprezintă doar o marcare teritorială pe harta statelor lumii, „sau o sumă de interese”, ci înseamnă oameni față de care românii nu trebuie să fie străini sau indiferenți. „Suntem, în definitiv, parte a aceleiaşi rădăcini. Cea a românilor. Nu am depus amendamentele, așteptându-mă la vreun miracol, la vreun cutremur geopolitic sau la schimbări de 180 de grade după câteva reuniuni ale Comisiei comune de revizuire a Constituției. Le-am depus în semn de respect și ca un semnal oferit tuturor celor responsabili de relația noastră cu statul moldovenesc. Pornind de la politică, trecând prin diplomație și economie până la ultimele aspecte și niveluri pe care le presupun funcționarea