REZULTATE BAC 2013. Experţii educaţionali explică ce se ascunde în spatele primului salt de promovabilitate de după era Funeriu şi cât de scump vor plăti absolvenţii pentru modificările haotice aduse examenului.
Telenovela celui mai controversat Bacalaureat din ultimii ani a avut, cel puţin la prima vedere, un final fericit: o promovabilitate generală de 55,4%, cu unsprezece procente mai mare decât anul trecut.
Rezultatele publicate, ieri, de Ministerul Educaţiei, nu pot constitui însă un motiv de bucurie naţională. Oscilaţiile notelor din ultimii ani, dar şi amprenta lăsată asupra examenului de cei mai recenţi miniştri reprezintă cea mai bună modalitate de a înţelege cât de real este acest salt de promovabilitate.
Află aici NOTE BAC 2013, cu trei clikuri. Caută AICI județul tău în lista cu județe, apoi accesează direct pagina edu.ro cu NOTE BACALAUREAT 2013.
Explicaţia unei false victorii
Astfel, perioada de glorie a mediilor la Bac s-a înregistrat, ultima dată, în anul 2009, pe timpul mandatului Ecaterinei Andronescu, când peste 81% dintre candidaţi au trecut examenul. Cifrele au „luat-o la vale” odată cu venirea lui Daniel Funeriu la şefia Educaţiei, în 2010. Doar 69% dintre candidaţi au reuşit atunci să ia note de trecere. Introducerea camerelor video de supraveghere însă, în 2011, a adus rezultatele la pragul cel mai de jos, circa 45% dintre elevi promovaţi, rezultate etichetate drept „cele mai slabe din ultimii 20 de ani”.
Sistemul de camere video şi-a făcut „efectul” şi în 2012, la revenirea Ecaterinei Andronescu la minister. Promovarea în cădere liberă, de 44 de procente, a făcut-o pe aceasta să ceară introducerea unor „măsuri remediale”. Cea mai importantă schimbare a fost făcută chiar de pixul Ecaterinei Andronescu. REZULTATE BAC 2013 pe EDU.RO. TOPUL JUDEȚELOR cu cea mai mare și cea mai scăzută promovabilitate. SURPRIZE la ll