Noul eşec al unui test de rachetă antirachetă GBI vineri nu anulează desfăşurarea acestui tip de interceptoare în Alaska pentru a face faţă unei eventuale ameninţări balistice nord-coreene, a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little.
“Planul de extindere a 44 de interceptoare terestre (GBI) nu se schimbă", a declarat Little, invitând “să nu se tragă concluzii asupra întregului nostru sistem de apărare antirachetă doar pe baza unui test", potrivit AFP.
Pentagonul a anunţat în martie că va desfăşura 14 rachete GBI suplimentare la Fort Greely (Alaska) până în 2017. Acestea se vor adăuga celor 30 desfăşurate deja la această bază şi celor de la Vandenberg (California), ceea ce reprezintă o creştere cu 50 % a mijloacelor antirachetă de pe continent.
Vineri, un test de interceptare cu o GBI lansată din Vandenberg nu şi-a atins ţinta, o altă rachetă lansată de pe atolul Kwajalein (Insulele Marshall).
“Testul de vineri nu a fost un succes şi suntem în curs de a cerceta ce nu a mers, trebuie să pătrundem în miezul problemei", a admis Little, reafirmând încrederea Pentagonului în sistemul de apărare antirachetă american, “arhitectura antirachetă cea mai robustă din lume".
Toate cele patru teste de rachete GBI realizate din 2010 au eşuat. Şi dacă două teste în 2010 fuseseră făcute cu un nou tip de “vehicul ucigaş", care se separă de interceptor în spaţiu pentru a se arunca asupra ţintei, cele două teste efectuate anul acesta au aceleaşi caracteristici tehnice cu cele care sunt deja în serviciu.
Într-un raport publicat în urmă cu câteva luni, biroul Pentagonului însărcinat cu teste operaţionale recunoştea că rachetele GBI (fiecare costând 70 de milioane de dolari) au “demonstrat, în acest stadiu, o capacitate redusă împotriva unei ameninţări simple" din cauza imaturităţii lor tehnologice, s