Banca Centrală Europeană (BCE), supraveghetorul unic al uniunii bancare europene, va fi cea care hotărăşte dacă o bancă se confruntă cu dificultăţi financiare grave şi trebuie lichidată sau restructurată, iar procesul va fi pregătit de un consiliul special format din reprezentanţi ai BCE, ai Comisiei Europene (CE) şi autorităţilor naţionale relevante, reiese din detalile planului CE privind un mecanism unic de lichidare bancară.
Planul, prezentat ieri de Comisie, prevede că BCE în calitate de suraveghetor unic va semnaliza dacă o bancă din zona euro sau din celelalte state care participă la uniunea bancară europeană întâmpină dificultăţi financiare severe şi trebuie restructurată sau lichidată, scrie The Telegraph. De asemenea, un Consiliu Unic de Lichidare, format din reprezentanţi ai BCE, CE şi autorităţilor naţionale relevante – din ţările în care banca respectivă îşi are sediul central, filialele şi subsidiarele, va pregăti restructurarea/lichidarea instituţiei de credit.
Consiliul va avea puteri extinse de analiză şi va defini procedura, va stabili ce unelte vor fi folosite şi cum va fi implicat Fondul European de Salvare. Autorităţile naţionale de lichidare se vor implica îndeaproape. Pe baza recomandărilor Consiliului sau la propria iniţiativă, Comisia va decide dacă sau când va pune o bancă în lichidare sau restructurare şi va stabili un cadru pentru folosirea uneltelor şi fondului.
Sub supravegherea Consiliului, autorităţile naţionale vor pune în practică planul de lichidare. Consiliul va monitoriza executarea la nivel naţional şi, dacă autorităţile naţionale nu respectă planurile, poate lua decizii execuţionale directe în privinţa băncii cu probleme.
Totodată, va fi înfiinţat un Fond de Salvare unic sub controlul Consiliului prin care va fi asigurat sprijin financiar pe termen mediu pentru perioada în care băncile sunt res