Şcoala românească râde cu un ochi, iar cu altul plânge, după rezultatele Bacalaureatului din acest an. Pe de-o parte, avem 122 de candidaţi din toată ţara care au luat zece pe linie la examen. Pe de alta, sunt 56 de licee unde promovabilitatea este zero. Tot mai multe sunt vocile dascălilor care, după scandalul Bac-ului din acest an, cer Ministerului Educaţiei reforme radicale.
Nota zece pentru atitudine
Ar trebui, în primul rând, să primească nota zece pentru atitudine. Şi-au stabilit foarte clar drumul pe care vor să-l parcurgă în viaţă. Ştiu exact ţinta spre care se îndreaptă. Tocmai asta i-a făcut să înveţe zi de zi, depăşind însă uzatul şablon al memorării. N-au stat numai cu nasul în carte, extinzându-şi orizontul, implicându-se în viaţa şcolii sau în activităţi caritabile. Aşa s-au descoperit pe ei înşişi. I-am simţit foarte determinaţi. Ei sunt vârfurile generaţiei care a încheiat în acest an ciclul liceal. Sunt, în total, 122 de tineri, din toată ţara, care au obţinut zece pe linie la examenul maturităţii. Iată-i pe câţiva dintre ei. Cum îşi gândesc prezentul şi viitorul.
"Eu ce voi lăsa în urmă?!"
Alina spune că nu a vrut neapărat să aibă un model în viaţă. "Eu ce voi lăsa în urmă, dacă mă iau după paşii altora?!", întreabă retoric fata considerată şefa de promoţie din acest an a celor de-a XII-a de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi. O întreb ce înseamnă, în opinia ei, a învăţa. "E un efort de patru ani, dacă mă refer numai la liceu, care nu ţine numai de cunoştinţele acumulate în şcoală, ci şi din viaţă", răspunde cu multă convingere Alina Bocăneală. A studiat la profilul filologie şi limbi străine. Vreau să ştiu ce vrea să devină şi mă surprinde vocea, de la celălalt capăt al firului de telefon, care nu are nicio secundă de ezitare. "Intenţionez să mă implic în proiecte de dezvoltare"