Numarul absolventilor de liceu care decid sa dea la facultate este in crestere puternica de la un an la altul, dar acest lucru nu se vede in mediul universitar.
Din pacate, desi sunt tot mai multi studenti, tot mai multe facultati si universitati, numarul profesorilor nu creste proportional. Dimpotriva, numarul acestora este in continua scadere, mai ales de cand a inceput criza, iar acest fapt are o implicatie directa asupra actului didactic.
Da, din nefericire, avem tot mai putini profesori universitari, ceea ce afecteaza calitatea invatamantului superior. Econtext va arata cum a evoluat numarul cadrelor didactice din invatamantul superior din anul in care a inceput criza, 2008, si pana in 2011, acestea fiind cele mai recente date. Este vorba despre toate tipurile de cadre universitare, indiferent de gradul lor.
Profesori
Romania are facultati si centre universitare in peste jumatate din judetele sale. In total, am selectat 23 judete unde sunt facultati. Dintre acestea, numarul cadrelor universitare a scazut in 19 si a urcat doar in 4. Pe ansamblu, numarul profesorilor universitari s-a redus cu aproape 4 mii in perioada mentionata, de la 31.918 cadre universitare in 2008, pana la 28.286 in 2011. Ceea ce inseamna un delin de 3.632 profesori universitari in doar 4 ani!
Cea mai mare scadere a avut loc in Bucuresti, 1.837 profesori parasind mediul universitar in acesti ani.
Dar IATA cati profesori universitari au plecat din fiecare centru universitar din Romania:
Numarul absolventilor de liceu care decid sa dea la facultate este in crestere puternica de la un an la altul, dar acest lucru nu se vede in mediul universitar.
Din pacate, desi sunt tot mai multi studenti, tot mai multe facultati si universitati, numarul profesorilor nu creste proportional. Dimpotriva, numarul acestora este in continua scadere, mai ales