Zece persoane au fost reţinute până în prezent în dosarul fraudelor cu ajutorul firmelor de asigurări, în care prejudiciul estimat este de 40 de milioane de euro, informează România TV. 163 de oameni sunt învinuiţi în acest dosar în care patronii mai multor societăţi au inventat o schemă financiară prin care mascau plata salariilor prin asigurări de viaţă pentru angajaţi.
Potrivit anchetatorilor, membrii acestei grupări specializate în evaziune fiscală au pus la cale această metodă inedită de a se sustrage de la plata contribuţiilor către bugetul de stat încă de acum 4 ani.
Mai concret, patronii încheiau poliţe de asigurare de viaţă colective pentru salariaţi. În momentul în care achitau însă primele lunare, îşi retrăgeau contravaloarea contractelor contra unui comision de 10% pe care îl păstrau companiile de asigurare, restul banilor erau împărţiţi între salariaţi, astfel încât şefii acestora nu mai achitau taxele şi impozitele aferente salariilor.
În realitate însă, în contractele de muncă oamenii figurau cu salariul minim pe economie.
Prejudiciul astfel creat este de 40 de milioane de euro, iar cei care vor fi găsiţi vinovaţi de această infracţiune riscă până la 20 de ani de închisoare.
Citeşte şi Angajaţi BCR Asigurări de Viaţă, suspectaţi în dosarul evaziunii cu prejudiciu de 6 milioane euro