Bolile pneumococice la copiii cu vârste sub 2 ani reprezintă cea mai mare îngrijorare atât pentru pediatri cât şi pentru medicii de familie, potrivit unui studiu recent. După bolile pneumococice, rujeola se află pe locul doi în privinţa nivelului de îngrijorare a medicilor, urmată de gripa sezonieră şi rubeolă.
În ciuda acestor date, doar 15% dintre părinţi cer vaccinarea pneumococică în mod spontan, potrivit medicilor români. În opinia doctorilor, cele mai importante motive pentru care părinţii nu îşi vaccinează copiii sunt preţul şi lipsa de compensare.
Cercetarea este relevantă pentru România în contextul anunţului recent al Ministerului Sănătăţii privind introducerea vaccinului pneumococic pentru întreaga cohortă de copii cu vâste până la 2 ani, în al patrulea trimestru din 2013.
Mai multe ONG-uri din ţară au înfiinţat anul acesta Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013) care îşi propune să militeze pentru dreptul copiilor din România de a beneficia de un program de prevenţie a bolilor penumococice, cauza de mortalitate numărul 1 în lume din categoria bolilor care pot fi prevenite, potrivit OMS. Coaliţia intenţionează să desfăşoare o amplă campanie de informare a publicului larg, a medicilor şi a autorităţilor din România cu privire la riscurile şi costurile absenţei unui program de prevenţie a bolilor pneumococice, având ca obiectiv crearea primului program naţional de imunizare care să cuprindă şi vaccinarea pneumococică în România, începând din 2013.
„Suntem încrezători că vaccinarea pneumococică va deveni o parte a Programului Naţional de Imunizare începând din 2013, astfel încât să înlăturăm bariera preţului şi să oferim vaccinul gratuit tuturor bebeluşilor. Misiunea noastră este ca, împreună cu experţii, să educăm părinţii pentru a avea copii protejaţi şi sănătoşi“, a declarat Andreea Marin, Preşedinte al Fundaţiei „Pretuieş