Statisticile arată că afecţiunile tractului urinar nu sunt deloc rare şi îngrijorător este faptul că, netratate, ele ne distrug rinichii. Specialiştii ne dezvăluie care sunt semnele acestor boli.
Este important să tratezi infecţiile urinare pentru că recidivează, se agravează şi pot afecta ureterele şi chiar rinichii.
"Una dintre cele mai frecvente afecţiuni este litiaza renală sau pietrele la rinichi. Persoanele care mănâncă foarte sărat sunt cele mai expuse. Sarea se depune în interiorul rinichilor şi se formează cristale care, în timp, devin pietre", explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Afecţiuni care predispun
"Persoanele care suferă de boli cardiovasculare sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta şi boli renale. De aceea, hipertensivii şi diabeticii trebuie să meargă periodic la control urologic. Statisticile arată că circa 80% din hipertensivi suferă şi de o afecţiune renală", susţine medicul.
Cine prezintă risc crescut
- hipertensivii
- diabeticii
- supraponderalii
- fumătorii
- persoanele trecute de 50 de ani
- există cazuri de boli renale în familie
Simptome
- umflarea membrelor
- scăderea poftei de mâncare
- urinări frecvente cu usturime
- sânge în urină
- greaţă
- sete persistentă
- cefalee
- somnolenţă
- dureri lombare
Ei fac balanţa acido-bazică din corp
"Rinichii funcţionează ca un barometru al cantităţii de lichide prezente în organism şi sunt responsabili cu menţinerea în echilibru a balanţei acido-bazice. Când ne deshidratăm, rinichii reţin apă cât de multă pot, iar urina devine foarte concentrată. Când ne hidratăm corespunzător, urina este diluată