NATO va acorda Republicii Moldova asistenţă în securitatea cibernetică şi în domeniul învăţământului militar, dar şi sprijin logistic pentru trimiterea unui contingent de menţinere a păcii, în Kosovo.
Subiectele au fost discutate marţi, la Chişinău, în cadrul unei întrevederi dintre prim-ministrul Iurie Leancă şi ambasadorul Gabor Iklody, adjunctul Secretarului General al NATO. Gabor Iklody a exprimat disponibilitatea NATO să-şi împărtăşească experienţa în domeniul apărării cibernetice. În acest sens, premierul a declarat că vor fi luate toate măsurile pentru ca instituţiile din domeniu să aplice cât mai curând cele mai bune practici de combatere a infracţiunilor de acest tip. De asemenea, Iurie Leancă a discutat cu adjunctul Secretarului General al NATO despre disponibilitatea Republicii Moldova de a contribui la operaţiunea derulată de NATO cu mandat ONU în Kosovo.
La rândul său, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a avut, marţi, o întrevedere cu un grup de experţi ai Agenţiei de Standardizare a Alianţei Nord-Atlantice (NATO), în cadrul căreia s-a discutat dinamismul implementării planului de modernizare educaţională a Academiei Militare a Forţelor Armate “Alexandru cel Bun”. În cadrul întrevederii, părţile au discutat despre rezultatele obţinute în procesul de modernizare a instituţiei de învăţământ militar şi obiectivele stabilite pentru anul 2014 în domeniul învăţământului militar. În acest context, ministrul Vitalie Marinuţa a solicitat asistenţa experţilor NATO în elaborarea şi implementarea curriculumului pentru studiile de doctorat în domeniul apărării în conformitate cu standardele occidentale, precum şi extinderea colaborării în sfera instruirii militarilor Armatei Naţionale.
Oficialii Organizaţiei Nord-Atlantice au evidenţiat dinamica foarte bună a dezvoltării Academiei Militare “Alexandru cel Bun” din ultimii ani. Experţii NATO au t