Dincolo de emoţii, dincolo de note, dincolo de fericire ori de lacrimi, dincolo de şpăgi şi de circul televizat, examenul de bacalaureat din acest an a avut darul să arate cum picioarele justiţiei încep a împietri şi cum colosul despre care unii spuneau plini de speranţă că, uite, e liber, se mişcă şi nimic nu-l mai poate întoarce din drum, dă semne de oboseală. De laşitate. De obedienţă.
A fost nevoie doar de indicaţiile lui Victor Ponta, iar procurorii implicaţi în anchetele de la celebrul de acum liceu Bolintineanu au dat înapoi. În plină desfăşurare a cercetării penale, liderul PSD, premierul României Victor Ponta, încălcându-şi atribuţiile, dă indicaţii procurorului de caz. El îi cere Procurorului General, prin intermediul ministrului Justiţiei, să intervină în anchetă. Mai grav, la comanda premierului, ministrul Justiţiei chiar îl sună pe procurorul general al României ca să "discute cu colegii noştri procurori". Ce separaţie a puterilor în stat, care Constituţie? Ponta e ză mazăr ănd ză fazăr of Justiţie!
Fireşte, e lesne de înţeles miza politică pentru care, tam-nesam, Ponta intervine cu bocancii într-o anchetă care nu-l vizează nici pe el, nici pe Năstase, nici pe Fenechiu, Voicu, Voiculescu sau vreun alt greu din USL. Câteva sute de mii de elevi de peste 18 ani au dat bacalaureatul anul acesta şi, odată cu ei, sute de mii de părinţi şi bunici au stat cu sufletul la gură. Pentru mai bine de jumătate de milion de voturi parcă merită să-ţi bagi picioarele în ea de Justiţie, mimând chiar un gest altruist făcut aşa, de dragul "copiilor" duşi cu duba la Parchet. Apoi, dacă presiunea asupra procurorilor va funcţiona acum, cu siguranţă va funcţiona şi data viitoare. Şi cam gata cu libertatea procurorilor care au plecat capul umili la desfăşurarea triumfalistă a premierului proaspăt întors din China.
Poate mai grav este că acest