REZULTATE BACALAUREAT 2013. Cele 56 de licee în care niciun elev nu a luat Bac-ul sunt în mare parte foste şcoli de arte şi meserii, transformate peste noapte în licee tehnologice. Motivul actualului eşec: elevii au intrat aici cu note mici, iar profesorii nu pot face minuni cu ei.
Puţinii elevi din cele 56 de licee care s-au încumetat să se înscrie la examen nu au reuşit să-şi facă profesorii mândri. În judeţul Olt, şase licee nu au reuşit să scoată niciun absolvent cu diplomă de Bac. Un număr record de 1.000 de olteni nici nu s-au mai înscris la Bac, iar alţi 500 nu s-au mai prezentat. La Liceul „Nicolae Filipescu” din Caracal, s-au înscris la examen opt elevi şi au picat tot atâţia. Deşi se laudă cu diverse premii pe site- ul propriu, şi liceul din comuna Crâmpoia a scos doar „repetenţi”.
„Nu ştiu nici tabla înmulţirii!”
Inspectorul general al ISJ Olt, Felicia Man, recunoaşte că aceste licee-problemă nu au fost pregătite pentru examen. „E prima oară când la aceste şcoli de arte şi meserii, transformate în licee tehnologice, s-a ţinut Bac-ul. Media de admitere la liceu a fost sub 5. Elevii nu pot face calcule elementare, nu ştiu tabla înmulţirii”. Inspectoarea are în vedere regândirea reţelei şcolare, în urma căreia astfel de unităţi ar putea să fie închise. Vede însă partea plină a paharului. „În Olt, rata de promovare e cu 14% mai mare decât anul trecut”.
Elevii surzi au nevoie de alt tip de examinare
În judeţul Dolj, printre cele trei „licee-zero” se numără şi Liceul Beethoven din Craiova, pentru elevi cu deficienţe de auz. Aici, situaţia e mai specială, spune directorul Ana-Maria Oancea. „Elevii surzi au un dezavantaj, se exprimă în limbajul mimico-gestual şi învaţă cuvintele greu. Vocabularul lor la 18-19 ani e sărăcuţ, iar mulţi iau Bac-ul în alte sesiuni, când îşi mai îmbogăţesc lexicul”. Directorul cere ca pentru aceşti elevi să