Anticipând necesitatea introducerii unei salarizări în funcţie de performanţă în sistemul sanitar, Federaţia „Solidaritatea Sanitară‟ din România a solicitat Ministerului Sănătăţii încă din luna mai 2012 adoptarea unei astfel de direcţii în elaborarea metodologiei de calcul a salariilor personalului.
„Aşa cum am solicitat în mod consecvent în ultimii 3 ani, adoptarea unei noi legi de salarizare trebuie completată cu modificări legislative semnificative ale legii reformei sanitare care să conducă la scoaterea unităţilor sanitare ce realizează servicii din contractele cu Casa din categoria unităţilor bugetare şi implicit la scoaterea salariaţilor din aceste unităţi din categoria personalului bugetar. Din acest punct de vedere, susţinem acţiunile Ministerului Sănătăţii având acest obiectiv, cu condiţia ca ele să nu conducă la o înrăutăţire a situaţiei salariaţilor”, susţin reprezentanţii federaţiei.
Nivelul actual de salarizare - nivel minim în noua lege a salarizării
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” consideră obligatoriu ca nivelul actual al venitului salarial să devină salariul minim în calculul noilor salarii, pentru fiecare functie din grila de salarizare, odată cu elaborarea noii legi a salarizării.
„Nu putem fi de acord cu nicio reducere salarială, indiferent de categoria profesională din care salariatul face parte, întrucât scopul acestei noi legi trebuie să fie atât suplimentarea veniturilor pentru salariaţii performanţi dar şi asigurarea unui venit salarial minim, care iniţial să fie compus din salariul actual cu toate sporurile incluse şi care în următorii ani să crească progresiv”, se mai arată în comunicat.
Cum şi cine stabileşte performanţa unui salariat?
Reprezentanţii federaţiei consideră esenţial ca atunci când se discutădespre performanţă să se aibă în vedere o procedură obiectivă