Singura ierarhizare oficială a facultăţilor din România
În prezent, există o singură ierarhizare oficială a facultăţilor de România. Aceasta a fost făcută în urmă cu doi ani de Ministerul Educaţiei, împreună cu experţi din cadrul Asociaţiei Universităţilor Europene (EUA).
Alături de alţi factori care pot contribui la decizia unui absolvent de liceu, ierarhizarea ministerului este un reper pentru candidaţi şi în 2013. Pentru realizarea statisticii oficiale au fost analizate 60 de domenii de studii, iar facultăţile au primit un calificativ de la A la E. Programele de studii care au obţinut calificativul A sunt cele mai performante, iar cele notate cu E sunt cele mai slabe. Conform reprezentanţilor facultăţilor notate cu E, ierarhizarea realizată de Ministerul Educaţiei în 2011, cu toate că este singura disponibilă în momentul de faţă, nu mai surprinde realitatea din teren.
Criteriile care au stat la baza ierarhizării
Potrivit unui Ordin al Ministerului Educaţiei din 2011, referitor la procedura de evaluare a universităţilor şi programelor de studii, criteriile folosite în ierarhizarea oficială au fost împărţite pe patru secţiuni.
Prima secţiune se numeşte „Predare şi învăţare” şi se referă la asigurarea resurselor umane - personal de predare şi cercetare cu normă de bază şi personal asociat; curriculum şi calificări - specialităţi acreditate, studenţi înmatriculaţi în primul an, traseul intern al absolvenţilor, număr de absolvenţi.
A doua secţiune, „Cercetare”, se referă la rezultatele obţinute în activitatea de cercetare ştiinţifică sau creaţie artistică - articole indexate ISI, cărţi la edituri internaţionale, capitole de cărţi, titluri de doctor, expoziţii; asigurarea resurselor necesare cercetării - număr de proiecte, granturi, valoarea granturilor, comitete editoriale jurnale ISI, prelegeri în străinătate, invitaţii la conferinţe