Preţul grâului de panificaţie a ajuns în prima săptămână a lunii iulie la 700 lei/tonă (157 euro/tonă), cel mai scăzut nivel în comparaţie cu perioada similară din ultimii trei ani precedenţi, arată statistica oficială a Ministerului Agriculturii (MADR).
Cifrele publicate de instituţie reprezintă prima confirmare oficială a scăderii accelerate a preţului grâului după ce în ultimele luni cifrele vehiculate atât de producători, cât şi de comercianţii de materii prime agricole au indicat această tendinţă.
Faţă de acum doi ani cotaţia grâului este cu 21% mai mică, iar declinul din ultimele şase luni este de 40%. Evoluţia are impact, în principal, asupra marjelor de profit ale fermierilor pentru că recolta mai mare de grâu va aduce în economie, în ciuda preţului mai mic, tot un miliard de euro, un nivel similar cu cel de anul trecut. „Este un dezastru pentru producători. Cei care vor câştiga ceva din grâu vor fi doar fermierii care vor face peste cinci tone la hectar“, spune Lucian Buzdugan, directorul fermei de 55.000 de hectare din Insula Mare a Brăilei.
El subliniază că nivelul mediu al costurilor pentru producţia de grâu se ridică în medie la 3.000 de lei/anual/hectar (680 euro/hectar), iar în cazul unei producţii de cinci tone/hectar şi al unui preţ de 150 euro/tonă (660 lei/tonă) rezultă încasări totale de 3.300 lei (750 euro/hectar). În aceste condiţii, marja netă pentru producţia de grâu este 26% având în vedere şi subvenţia de 130 euro/hectar (570 lei/hectar), potrivit calculelor ZF.
„Grâul nu mai este o cultură profitabilă, nu rămâne mai nimic la fermieri, cum nici anul trecut nu a rămas. Noi am crezut că în momentul în care a început recoltatul urmează o curbă descendentă şi că preţul se va echilibra la 160-165 euro/tonă, iar apoi o va lua în sus“, mai explică Lucian Buzdugan, care estimează şi că producţia din ferma pe care o