Culturile din Jimbolia şi din zona Recaşului sunt atacate de acest dăunător
Un dăunător face ravagii în zona Jimbolia. E nimeni altul decât gândacul păros! Ce colorado? Gândacul păros reprezintă un mai mare pericol decât fratele său dungat, care devorează cartofii.
Gândacul păros distruge în totalitate rapiţa şi florile de la pomii fructiferi, iar ţara noastră nu este nici un produs omologat care să ne scape de el. Cei de la Bucureşti au luat probe pentru a obţine o modalitate nechimică de combatere a acestui gândac. Probleme cu acest gândac sunt la Jimbolia, dar sunt probleme şi în zona Recaşului, cam peste tot în judeţ. „Este un dăunător al culturilor agricole, care era specificat în lucrările de specialitate doar pentru pomi fructiferi şi pentru rapiţă. Acum şi-a extins aria de atac, a devenit extrem de polifag, adică atacă mai multe specii. Dar la rapiţă face ravagii”, spune Doru Ion Petanec – director executiv Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Timiş. Atacul gândacului începe din perioada de îmbobocit a rapiţei, indiferent că rapiţa e de 2 metri. La pomii fructiferi, toate speciile, prunul, caisul, piersicul, indiferent de soi, de la îmbobocire, macină toată floarea, bobocul floral. Gândacii se retarg pentru iernare în sol, apar primăvara şi ziua activează de prin martie, de la ora 10 până la 15-16, când soarele se retrage.
Nu este „ac” de cojocul lui
Nu există însă o substanţă care să suprime acest gândac. Există un Codex, o listă cu produsele omologate, avizate de către ministerele Agriculturii, Sănătăţii, Mediului şi aşa mai departe, cu drept de a fi folosite pe teritoriul fiecărei ţări. Nu este omologat, la ora actuală, niciun produs pentru acest gândac şi, ca atare, orice bună intenţie a unui fermier, a unei primării, de a se descotorosi, de a mai diminua din atacul ăsta se opreşte de această interdicţie. S-a găsit o