Mişcarea Monarhică ”Dimitrie Cantemir” a fost înfiinţată în Republica Moldova. Unul dintre obiectivele majore ale acesteia este desfăşurarea activităţii informativ – organizatorice care urmăreşte studiul premiselor apariţiei renaşterii “formei de guvernământ monarhice în Moldova, care a existat în Principatul Moldovei timp de peste 500 de ani”.
Dat fiind faptul că Moldova este succesoarea în drepturi a Principatului Moldovei istoric, iar forma de guvernământ monarhică a existat timp de 510 din 654 de ani ai dezvoltării statalităţii moldoveneşti, se poate afirma cu certitudine că monarhia tradiţională este acceptabilă istoric şi reprezintă forma de guvernământ principală pentru statul moldovenesc, se afirmă în comunicatul de presă al formaţiuniia, citat de Infotag.
În opinia acestora, puterea monarhică mare a domnitorilor moldoveni precum Ştefan cel Mare, Alexandru Lăpuşneanu, Petru Rareş, Alexandru cel Bun şi a multor altor au contribuit la dezvoltarea economică puternică a Principatului Moldovei, un actor ponderabil pe plan internaţional, dar a şi permis ca Moldova să fie transformată într-un puternic centru spiritual al ortodoxiei – un fel de avanpost al lumii ortodoxe.
Începutul activităţii mişcării a coincis cu aniversarea a 655-a a statalităţii moldoveneşti, dar şi cu aniversarea a 340 de ani de la naştere şi 320 de ani de la urcarea pe tron a Domnitorului Principatului Moldovei, Dimitrie Cantemir. Planurile de perspectivă imediată ale mişcării prevăd desfăşurarea congresului istoric internaţional ”Moldova 655”, la care ar urma să fie invitaţi reprezentanţi ai dinastiilor regale – strămoşii domnitorilor Principatului Moldovei, care locuiesc atât pe teritoriul republicii, cât şi peste hotarele ţării.
Mişcarea Monarhică ”Dimitrie Cantemir” a fost înfiinţată în Republica Moldova. Unul dintre obiectivele majore ale acesteia este desfăşurarea