România a înregistrat o creştere economică de 2,2% în primul trimestru al anului, a anunţat premierul Victor Ponta. Acesta a precizat că la şase luni după alegeri, ţara a fost scoasă din izolare externă, a fost blocată risipa din anii trecuţi la companiile Hidroelectrica, Oltchim, ANRP, ANAF, au fost deblocate programele operaţionale şi s-a triplat absorbţia fondurilor europene, ajungându-se la o rată de 20%.
Guvernul îşi propune să atragă până la sfârşitul anului investiţii de “minimum 10 miliarde de euro” în energie, resurse minerale, agricultură, industrie şi infrastructură, care să creeze cel puţin 50.000 locuri de muncă, conform planului naţional lansat, joi, la Palatul Victoria. Executivul mizează în acest sens şi pe relansarea relaţiilor politice şi economice externe atât cu Europa, cât şi cu Asia. Anul trecut, investiţiile străine directe atrase de România au scăzut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% faţă de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat în 2011. În primele patru luni ale acestui an, investiţiile străine directe au totalizat 322 milioane de euro, în scădere cu aproape 35% faţă de perioada similară a anului trecut, când a fost raportat un nivel de 494 milioane de euro.
Investiţia Roşia Montană, decisă în toamnă
Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, figurează în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, joi, de Guvern şi este prezentată ca proiect de “exploatare cu noi standarde de mediu”, unde “beneficiul statului să ajungă la 78% din ceea ce generează acest proiect”. Pentru această investiţie notează că are în vedere şi protejarea patrimoniului. Printre alte investiţii menţionate din aceeaşi categorie mai sunt termocentrala Rovinari, cu un nou grup energetic de 500 MW, unde China Huadian Engineering ar urm