Începând de ieri, investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti au disponibile, pe sistemul alternativ de tranzacţionare al operatorului de piaţă, acţiunile societăţii Transilvania Leasing IFN SA. Compania a făcut acest pas către Bursă în căutarea unor surse de finanţare cât mai ieftine, a declarat directorul general Ioan Manea la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de ieri de la BVB. Strategia de accesare a pieţei de capital prevede o emisiune de obligaţiuni de cel puţin 10 milioane de euro în termen de un an, urmată de o majorare de capital şi promovarea în urma unei oferte publice către piaţa reglementată într-un interval de doi-trei ani. Obligaţiunile vor fi, de asemenea, listate la Bursă, pentru a facilita ieşirea unor investitori care vor dori să îşi lichideze deţinerile înainte de expirarea unui termen de maturitate adecvat cu plasamentele pe care instituţia de credit intenţionează să le realizeze.
Transilvania Leasing IFN şi-a bugetat pentru anul în curs venituri totale de 16,62 milioane lei şi un profit net de 1,877 milioane lei, spune documentul de prezentare distribuit ieri la conferinţa de presă organizată la intrarea în ring a acţiunilor care vor avea simbolul de tranzacţionare TSLA. Expunerea brută a societăţii se ridica la sfârşitul anului 2012 la 53 milioane lei, în creştere cu 3,17%, faţă de 51,37 milioane lei în 2011.
ATS, prima treaptă către piaţa reglementată
"Este un pas mare pentru piaţa de capital", a afirmat vicepreşedintele BVB Pompei Lupşan. El a adăugat că acesta este un exemplu care arată că cele cinci societăţi de investiţii financiare pot deveni parteneri activi ai Bursei listând firmele aflate în portofoliul lor. SIF Transilvania (SIF3) deţine 64,32% din acţiunile Transilvania Leasing IFN, în timp ce SIF Muntenia (SIF4) are o participaţie de 24,72%. Restul de până la 10,96% îl reprezintă alţi acţionari.