Incepand cu 13 mai 2013, relatia dintre pasunat si productia de energie regenerabila este reglementata printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului. La aceasta data a fost publicata in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare Ordonanta de urgenta nr. 34 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.
Aceasta ordonanta a fost aprobata dupa mai bine de un an de la aparitia Legii 214/2011 pentru organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor, care, din cauza prevederilor neuniforme si a lipsei normelor de aplicare, nu a putut fi implementata, creand multa incertitudine in piata.
De asemenea, ordonanta intervine pe fondul modificarilor legislative privind schema de suport a energiei regenerabile prin care se exclude de la beneficiul certificatelor verzi electricitatea produsa de centrale fotovoltaice amplasate pe terenuri inregistrate la data de 31 decembrie 2013 ca fiind agricole.
In prezent, legea de aprobare a ordonantei se afla in dezbaterea Parlamentului. Pe aceasta cale, ordonanta mai poate suferi modificari. De asemenea, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a supus de curand dezbaterii publice normele metodologice pentru aplicarea prevederilor ordonantei.
Pentru a intelege legatura dintre pajisti si energia regenerabila trebuie analizate cateva dintre aceste prevederi.
„Pajistile” carora li se aplica ordonanta sunt suprafete agricole de pasuni si fanete, naturale sau cultivate, folosite pentru productia de iarba sau de alte plante erbacee furajere, care nu au fost incluse timp de cel puţin 5 ani in sistemul de rotatie a culturilor si care sunt utilizate pentru pasunatul animalelor si producerea de furaje, cu respectarea bunelor conditii agricole si de mediu.
Din definitie rezulta si re