Hidratarea este esentiala pe timp de canicula, dar nu este suficienta sticla de apa purtata peste tot, ci si alimentele contribuie la confortul hidric, scrie maxisciences.com.
In cursul zilei, un om pierde intre 2 si 2,5 litri de apa prin transpiratie, necesitatile fiziologice si respiratie. Stiind ca hidratarea este un element fundamental al starii de bine, expertii apreciaza ca necesarul de apa pentru un adult este de cel putin 1,5 litri. Insa vara si canicula fac sa creasca mult aceste nevoi, asa incat este necesara o hidratare mai substantiala. Singura solutie nu este insa bautul de pahare de apa unul dupa altul, ci si unele alimente, bogate in apa si fibre. Cele mai bogate in apa sunt fructele si legumele, cu un continut de apa intre 80 si 95%. Dintre legume, cei mai 'burdusiti' cu apa sunt castravetii, cu 97%, urmati de salata - 95%, rosii si dovlecei - 94%.
In privinta fructelor, campioanele sunt cele cu zeama - pepenii verzi si cei galbeni (91%), citricele (85%). Pot hidrata si fructele mai dulci, caisele si merele continand 86% si, respectiv, 85% apa. Nucile, avocado, curmalele sunt mai bogate in calorii si contin mai putina apa. Nu este indicata eliminarea lor din alimentatie pentru ca furnizeaza zaharurile lente, utile pentru efort.
Oricare ar fi forma in care se consuma, proaspete sau pregatite, fructele si legumele sunt aliati nepretuiti pe canicula. Fierberea lor scade totusi continutul de apa, asa incat se recomanda, pe cat posibil, consumul fructelor si legumelor in stare cruda.
Potrivit specialistilor, si laptele este o solutie buna de hidratare, continand intre 80 si 91% apa (chiar mai mult in laptele degresat). Pe lista mai figureaza iaurturile degresate (88%) si branzeturile albe (0% materii grase si 86% apa), hidratarea asigurandu-se si mancand. De retinut ca iaurturile de baut contin 'doar' 79% apa.
Integral p